Östhammar dröjde med vårdboende

Östhammars kommun anmäls nu till länsstyrelsen för att inte ha ordnat vårdboende åt en patient trots en mängd påstötningar. Anmälan har gjorts av psykiatrin i Uppsala, som till slut tröttnade på att inget gjordes från Östhammars kommun

Bertil Jansson är psykiatridivisionens chef:

- Man har då blivit irriterad hos oss därför att man från Östhammars kommun inte gjort det man borde göra kring den här patienten, säger Bertil Jansson.

Det handlar om en äldre dement man som bott på Olandsgården i Alunda, men blivit så svårhanterlig och aggressiv att personalen blivit rädd för honom och inte anser sig längre klara av honom. Han har slagit till personal, slagit sönder fönsterrutor, och det har hänt att personalen blivit så rädd för honom att de låst in sig i köket. Personalen menar att de inte har utbildning att handskas med den typen av aggressivt beteende hos boende, och har hotat med massuppsägning om de tvingades ha honom kvar där.

Resultatet har blivit att mannen under långa perioder i stället vistats på en äldrepsykiatrisk avdelning på Ulleråkersområdet, och därmed i praktiken bott där och på så sätt tagit upp en sjukhusplats som hade behövts för andra patienter. I anmälan till Länsstyrelsen beskriver äldrepsykiatriska kliniken hur man gång på gång på stött på hos Östhammars kommun, fått motstridiga besked av olika tjänstemän, blivit lovad att något ska hända för att sen upptäcka att inget ändå har hänt. I anmälan påpekas också att kommunen, om man inte har den form av vårdboende som krävs för patienten, är skyldig att köpa en plats i en annan kommun.

Från psykatrin påpekar man att kommunen normalt har en månad på sig för att ordna boende för patienter inom psykiatrin, men att det i det här fallet har gått bortåt åtta månader. Kristina Hansson är vård- och omsorgschef i Östhammars kommun
- Är det så att det är åtta månader tycker jag att det är beklagligt, säger Kristina Hansson.

Vad tycker du om att ni anmälts?
- Vi har ju som målsättning att ha en god kvalité och de gånger de berörda inte tycker att vi gjort ett gott jobb så beklagar vi det, säger Kristina Hansson.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".