Ny station i Märsta på förslag

Otillräcklig kapacitet och dålig säkerhet gör att Sigtuna kommun vill ha en ny station i Märsta. Två alternativa placeringar finns, en ombyggand av nuvarande stationsområde eller en flytt 700 meter söderut.

- Vi har drivit frågan sedan slutet på 80-talet och tyvärr så har det inte kommit till stånd av olika skäl säger Lars Sundblad, utredare på Sigtuna kommun.  

Vad är det som inte fungerar då?

- Framförallt är det kapacitets- och säkerhetsfrågorna som är akuta på Märsta station idag, det vill säga man klarar inte fler pendeltåg på stationen, man kan inte trafiksäkert förflytta sig mellan plattformar och så vidare.

Två alternativa placeringar finns, en ombyggnad av nuvarande stationsområde eller en flytt 700 meter söderut i jämnhöjd med Märsta centrum. Oavsett placering så måste spår och perronger byggas om för att öka säkerhet och kapacitet. Passagerare måste idag tillexempel korsa spåren för att komma till regionaltågen. Men även en ny bussterminal och fler parkeringsplatser behövs. Kostnaden beräknas till mellan 800-900 miljoner kronor. Stationen passeras dagligen av runt 13 000 resenärer och det finns ett missnöje med situationen.

- Det är mycket bättre på sommaren för då fungerar det bättre, men på vintern är det sämre. Man står och fryser på stationen.

- Stationshuset är alldeles för trångt, det blir kaos när tåg kommer in samtidig som folk ska kliva på och ett större stationshus skulle få det att flyta på smidigare plus att vi behöver en väntsal där man kan vänta utan att frysa häcken av sig vintertid.

- Jag tycker att den känns lite gammalmodig och det skulle behövas lite mer gångar under spåren för att underlätta för trafikanterna, det tycker jag nog.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".