Slut på dieselstölderna i Uppland

Dieselstölderna mot Upplands bönder har upphört. Under förra sommaren så fick flera bönder besök av diseltjuvar som tömde farmartankarna med hjälp av tankbilar. Enligt Länsförsäkringar i Uppsala rörde det sig om organiserade ligor.

Lennart Johansson driver ett jordbruk i Alunda och är förtroende vald i LRF

Lennart Johansson driver ett jordbruk i Alunda och är förtroendevald i Lantbrukarnas riksförbund.

-  Tidigare år så blev den en omgång stölder som märktes av bland bönderna, och efter det har vi skärpt till oss.

Det var under förra sommaren som flera bönder i Uppland råkade ut för stölder av diesel från de farmartankar som oftast står i anslutning till gården. Men Uppland var inte värst drabbat, enligt Svenska Stöldskyddsföreningen har det stulits diesel för tiotals miljoner kronor i Norrland och Skåne de senaste åren. I många fall rör det sig om organiserade ligor som använder tankbilar för att snabbt kunna tömma böndernas diesel förråd.

Men i år har inte Länsförsäkringar, som försäkrar många bönder, fått in några anmälningar om stulen diesel i Uppland.

Den bilden bekräftas av bonden Lennart Johansson från Alunda:

- Jag har inte hört någon som blivit utsatt för det under den hör säsongen.

- Vad har ni gjort, flyttat tanken eller satt lås...?

- Både och, tankarna har ju stått bra till för att underlätta gårdens drift, och då har det också varit lätt för någon okända att stanna och pumpa i. Så dom är flyttade, och sen har vi också satt lås på dom. Så man har försvårat för obehöriga att tanka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".