Illustration: Urban Sjelin

Cykelväg på gamla E4 mellan Uppsala och Tierp

Det kommer med största sannolikhet att bli en gång- och cykelväg på gamla E4:an på sträckan mellan Uppsala och Tierp efter hösten då nya E4:an invigts. Förslaget om att använda delar av gamla vägen till cykel- och gångväg har behandlats av både Uppsala och Tierps kommuner, och idag är även ansvariga på Vägverket positivt inställda.

Den som ligger bakom förslaget är Urban Sjelin, som bor i Torkelsbo norr om Björklinge.

- Det vore ju fantastiskt om Vägverket beslutade att göra detta, säger Urban Sjelin.

Den nya E4-sträckan mellan Björklinge och Tierp kommer att öppnas för trafik i oktober i år. Från början hade Vägverket en tanke om att det som då blir gamla E4:an, den som kommer att heta väg 600, skulle smalas av och enbart användas för motortrafik.

Men Urban Sjelin arbetade i mars i år fram ett förslag om att behålla hela vägbredden och längs sidan göra en gång- och cykelväg.

- Det är många idrottsutövare som skulle kunna utnyttja den. Det är många här omkring som åker rullskidor till exempel. Och att cykla är ju inte så illa heller, säger Urban Sjelin.

Politiker i Uppsala nappade på Urban Sjelins tanke och föreslog i fullmäktige att kommunen skulle utreda möjligheterna till att återanvända delar av gamla E4:an som cykelväg mellan Uppsala och Björklinge och vidare mot Tierp. Och för en dryg månad sedan ställde sig även kommunstyrelsens arbetsutskott i Tierp positiv till förslaget.

Ansvariga på Vägverket, som blir den myndighet som får bekosta det hela, har tittat på idén och är också i stort sett positiva. Ove Ekman är en av projektledarna för E4-bygget:

- Det är ett ganska bra förslag, tycker jag. Vägbanan förblir ju på så sätt intakt, säger Ove Ekman.

Kommer det att bli som Urban Sjelin föreslagit?

- Det är svårt att säga. Mina kollegor på Vägverket i Eskilstuna ska gå igenom kostnader osv. Sen får vi se.

Men det blir någonting i alla fall?

- Ja, det blir förmodligen nån form av variant på förslaget.

När kan ett beslut fattas?

- Jag tror att ett beslut kommer under den här sommaren.

Och när kan cykel- och gångbanan göras i ordning?

- Inte före våren, tror jag.

Kontakta reportern
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".