25 års mätresultat kan vara fel

De mätresultat som forskare vid SLU i Uppsala tagit från Östersjön under de senaste decennierna, för att se hur mycket kväve och fosfor som släppts ut, kan vara så dåligt utförda att de inte borde ligga till grund för hur Sverige sätter sina miljömål. Det menar Anders Grimvall som är statistikprofessor vid Linköpings universitet.

- Alla vet att det finns fel i databaser, men att det skulle vara så omfattande kunde jag inte föreställa mig. Jag satte uppe hela natten för att dubbelkolla resultaten, säger Anders Grimvall.

Anders Grimvall hade tagit del av alla vattenprover som tagits längs de svenska vattendragen under de senaste 25 åren, syftet var att se hur olika miljöåtgärder påverkat vattenkvalitén. Men istället för att få svar på det visade mätresultaten på konstiga variationer och på värden som gick upp och ner på ett sätt som omöjligt kunde förklaras på naturlig väg.

Efter noggranna analyser drar nu forskarna slutsatsen att förändringarna antingen beror på att analysinstrumenten inte fungerat eller på att mätresultaten hanterats felaktigt. Oavsett vad det beror på anser Anders Grimvall att det är allvarligt eftersom mätresultaten ligger till grund för hur vi i Sverige sätter våra miljömål, alltså hur mycket av de övergödande näringsämnena kväve och fosfor vi får släppa ut i Östersjön.

- Om vi har miljömål att minska fosfor med 30% och så har vi felaktiga mätresultat på 15- 20%. Då är det svårt att veta om man uppnått miljömålen eller ej, säger Anders Grimvall.

På institutionen för miljöanalys vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala (SLU), där man tagit vattenproverna, tillbakavisar man kritiken att mätresultaten skulle vara så fel att de äventyrar miljömålen. Jens Fölster som är forskare på SLU medger däremot att dagens teknik inte är perfekt.

- Visst. Det kan alltid bli bättre. Och vi är ju tacksamma för alla synpunkter och tips. Det är bra om det förs en diskussion om hur miljöövervakning ska bevakas, säger Jens Fölster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".