Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chefen för Östfora blir kvar

Publicerat torsdag 19 juli 2007 kl 16.14

Trots det stora missnöje som personalen på Östfora behandlingshem utanför Uppsala har uttryckt, och som Upplandsnytt berättade om i morse, så kommer institutionschefen Ingeborg Höök att sitta kvar. Det säger personalchefen på Statens institutionsstyrelse Torbjörn Lindström.

- Ingeborg Höök har vårt fulla förtroende. Vår egen tillsyn i maj visade faktskt på klara förbättringar i arbetet på Östfora, säger Torbjörn Lindström.

Som Upplandsnytt berättade i morse har det fackliga huvudskyddsombudet tvingat fram en arbetsmiljöutredning på Östfora behandlingshem. Detta efter en rad vittnesmål om personal som farit illa av det de uppfattat som kränkande behandling från ledningen.

I arbetsmiljöutredningen konstateras att nästan alla de 50-talet anställda känner rädsla för att ta upp arbetsförhållanden till diskussion med ledningen, och att det finns en sorg och trötthet hos personalen och behov av en annan ledarstil.

Men personalchefen Torbjörn Lindström säger att stödet för Ingeborg Höök är bibehållet från Statens institutionsstyrelse.

- Alltså, hon har vårt fulla förtroende att bedriva den verksamhet som Östfora ska bedriva. Den finns det ingen som helst kritik emot.

Hur lång tid har Ingeborg Höök på sig för att rätta till problemen med personalens rädsla och stora missnöje?

- Det är ingen tid utsatt på det. Hon har ju en anställning precis som övriga på Östfora. Jag tror inte det är riktigt att avsätta en chef för att en sådan här rapport kommer, säger Torbjörn Lindström.

Ann-Charlotte Frey är före detta anställd på Östfora:

- Statens Institutionsstyrelsen förstår inte vidden av problemen till fullo. Jag vet inte hur mycket värre det kan bli där just nu.

Kontakta reportrarna
Mårten Nilsson
marten.nilsson@r.se
Ulrika Hyllert
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".