Mohamed Omar.

Uppsalapoet hindras av bank

Det är problematiskt för den kända Uppsalapoeten Mohamed Omar att ta emot pengar via företaget Western Union. Namnet är nämligen vanligt bland terrorister.

Uppsalapoeten Mohamed Omar, känd från tv och radio, befinner sig just nu på semester i London med sin familj. Efter att ha tappat bort sitt Visakort så försökte en vän i Sverige skicka över pengar till honom via företaget Western Union, men det var alltså först efter tre dagar som han kunde plocka ut pengarna.

- Om man heter Mohamed får man varken sända eller ta emot pengar via Western Union utan att identifiera sig och faxa sitt pass till deras huvudkontor, säger en besviken Mohamed Omar till Upplandsnytt.

Det här är inte första gången Mohamed Omar blivit tvungen att gå igenom den här proccesen för att skicka eller ta emot pengar med Western Union, vid ett 20 tal gånger då han har skickat pengar till sin svärmor i Kenya så har han blivit tvungen att faxa in sina personuppgifter till företaget för en granskning, men varje gång har pengarna kommit igenom.

Mohamed Omar känner sig nu utpekad:

- Någon tar dina pengar och säger till dig att vi misstänker dig att du är en skurk, det känns fördjävligt, säger Mohamed Omar.

Hittills har två anmälningar mot Western Union om liknande fall kommit in till Diskrimineringsombudsmannen.

Det ena fallet kom redan in 2001 och den senaste anmälningen bara för två veckor sen. I det första fallet hänvisade Western Union då till en EU-förordning där vissa grupper och personer terrorstämplades och man fick då frysa deras ekonomiska tillgångar. Det andra fallet är ännu under utredning.

Enligt Jamal Nijim, jurist på Diskrimineringsombudsmannen så finns det ett stort mörkertal i Sverige. Folk som inte har anmält Western Union, för enligt honom räcker det med att heta Mohammed för att granskas.

Kontakta reportrarna
Nadja Hatem
nadja.hatem@sr.se
Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".