Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen kommentar till fallet Omar

Publicerat fredag 20 juli 2007 kl 16.31

På fredagsmorgonen rapporterade Upplandsnytt om hur uppsalapoeten Mohamed Omar granskades av Western Union, ett företag som överför pengar. Omar hindrades från att ta emot pengar från en vän på grund av sitt namn. Men på företaget Western Union finns ingen som vill kommentera det som har hänt.

När Upplandsnytt ville ha en kommentar av Western Union i Sverige, hänvisar man till sin PR-agent i Storbritannien. Hon hänvisar då i sin tur till ett e-brev som tidigare skickats till redaktionen. Det finns nämligen ingen tillgänglig i hela företaget som kan svara på Upplandsnytts frågor. I e-brevet skriver Western Union följande:

”som en del av vårt uppdrag att tillmötesgå regeringens regler, så är Western Union tvunget att granska alla transkationer med namn som finns på regeringens internationella sanktionslista.”

Sanktionslistan som man syftar på är Förenta staternas så kallade OFAC-lista. Förutom den listan finns även både en från FN och en från EU. OFAC-listan sköts av en myndighet som lyder under USA:s finansdepartement. Grunderna för att hamna på listan redovisas inte men enligt en skrivelse från Datainspektionen i Sverige, borde det vara fråga om personer misstänkta för brottslig verksamhet som exempelvis terrorism.

Listan är på nästan tre hundra sidor och Western Union granskar alla transaktioner som görs av personer som har ett för- eller efternamn som liknar ett namn på listan. Det var alltså i en sådan kontroll som Mohammed Omar hamnade.

- Det känns för jävligt, fruktansvärt. Nån tar dina pengar och säger till dig att vi misstänker att du är en skurk. Det händer säkert många invandrare i Sverige också, men det kommer nog aldrig upp till ytan.

Utrikesdepartementet i Sverige anser att den här frågan inte faller under deras område. Bankerna måste nämligen kunna kontrollera transaktioner för att kunna förhindra terrorism. Tvärtemot vad Diskrimineringsombudsmannen tidigare sade i Upplandsnytt, har man på UD svårt att se att det här skulle vara diskriminerande på något sätt.

 

Johan Eriksson
johan.k.eriksson@sr.se
Nadja Hatem
nadja.hatem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".