Beslut om Fålhagengator rivs upp

Beslutet tidigare i sommar att öppna två gator i Fålhagen i Uppsala för biltrafik, kommer att rivas upp. Kommunens gatu- och trafiknämnd erkänner i länsrätten att det begåtts formella fel i handläggningen.

Det var i juni som gatu- och trafiknämnden beslutade att öppna Hjalmar Brantinggatan i en riktning och Österängsgatan i båda riktningar för biltrafik. Beslutet överklagades till länsrätten av miljöpartisten Maria Gardfjell och vänsterpartiets Lennart Söderberg. Och länsrätten har nu beslutat om s.k. inhibition, dvs kommunens beslut får inte börja genomföras innan länsrätten har avgjort ärendet. Och i en skrivelse till länsrätten medger kommunen också att ett par formaliafel begåtts.

Anders Westerlind räknar med att nämnden vid nästa sammanträde 6 september kommer ta samma beslut i sak, och att genomförandet inte ska behöva försenas nämnvärt av formaliamissen. De två som överklagat hade förutom formaliafelen också anfört en rad andra omständigheter, bl a krav på miljökonsekvensutredning och anklagelse om jäv gällande moderata ledamoten Liv Hahne. Vilka av alla faktorer som länsrätten vägt in i sitt beslut anges inte i beslutet om inhibition.

Vänsterpartiets Lennart Söderberg är glad över att överklagandet gett åtminstone det här resultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".