Nu väntar sträckläsning...

En minut över ett i natt släpptes den sjunde och sista boken om Harry Potter. Och i går kväll hade trogna Potter-fans releaseparty på English Bookshop, i väntan på det historiska boksläppet. Så här förklarar bokhandlare Jan Smedh det historiska med Harry Potter:

- Om hundra år lever de här böckerna vidare. Det kommer dröja länge innan det kommer en bok som är lika stor.

Böckerna om Harry Potter har fascinerat läsare världen över. Och det var inte bara ungdomar som minglade bland häxor och trollkarlar vid fredagkvällens releaseparty; Margareta Lindgren är 71 år och före detta bibliotekarie:

- Jag är intresserad och fascinerad av Harry Potter. De här är så politik och människor fungerar på olika plan. Meoch det är invävt i denna fantastiska berättelse.

Den brittiska författaren Joanne Rowlings böcker om Harry Potter har sålts i mer än 325 miljoner exemplar. Det är tio år sen den första boken om den unge trollkarlen kom ut. Den sjunde och sista, Harry Potter and the Deathly Hallows släpptes en minut över midnatt, brittisk tid. Och så här trodde Jan Smedh att det skulle gå till klockan 01.01 i Uppsala.

- Klockan ett står alla och räknar ner. 10, 9, 8 och vid noll så skriker alla, vi öppnar dörrarna och alla får sin bok och så går de ut i natten, och läser.

Två som köade var Sofia Lindström och Ludwig Hedberg:

- Vi är ganska många som ska läsa, så det blir nog så att man måste vara på samma sida, så man inte berättar vad som händer.

- Jag ska cykla hem och läsa hela natten tills jag kraschar, och då ska jag sova lite och sen läsa ut den.

Kontakta reporter:
Märta Huldt
märta.huldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".