Vårdare tog tjänstebil hem

En vårdare vid häktet i Uppsala risker att få en varning eller löneavdrag efter att flera gånger inte följt kriminalvårdens regler, enligt en anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämd:

Mannen som har arbetat vid häktet sedan 2004 har misskött sitt arbete på flera sätt, enligt den utredning som gjorts. Under våren har han två gånger använt häktets tjänstebil för att åka hem till sig själv och hämta saker som han hade glömt. Vid två tillfällen har han också åkt taxi från sin bostad till arbetet och uppmanat chauffören att debitera kostnaden på kriminalvården, utan att fått det godkänt av nån chef.

I maj i år rapporterade också en av hans kollegor att vårdaren missat att ta med sig en intagen som varit med på förhandling vid tingsrätten. Först efter uppmaning från kollegorna märkte han sitt misstag. Mannen kritiseras också för att ha lämnat ut nycklar till kollegor på ett felaktigt sätt.

Enligt förhör så medger mannen vissa misstag, men menar också att det varit oklart vilka regler som gäller.

Ärendet är nu anmält till Kriminalvårdens personalansvarsnämd, och i anmälan föreslås att vårdaren får en varning eller löneavdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".