På väg till Stavby?

Snabbaste traktorföraren ska koras

Ladda upp inför en kväll med dieseldoft och motorvrål. På söndag är det nämligen dags för årets händelse i Stavby, traktorrace. Folkfest, dieselrök, spänning och dramatik utlovas när Upplands snabbaste traktorförare ska utses.

Traktorracet arrangeras i samarbete mellan Stavby bygdegårdsförening och Tuna Stavby LRF. Rolf Nyman är medlem i båda, och det var också hans idé att börja med traktorrace:

- Jag var nere och hälsade på min syster i Västergötland som då skulle köra i ett race, och jag tyckte det var roligt, och tänkte att det där ska vi ha hemma. Och så har det bara rullat på.

Förra året kom ungefär 3 000 människor till traktorracet. Förarna tävlar bland annat i parallellslalom och springstart, där man först springer tio meter och sen hoppar upp på traktorn för att köra. Men det blir också uppvisning med islandshästar. Och arrangemanget är ett uppskattat inslag under året säger arrangören Rolf Nyman.

- Alla tycker det är roligt och tar det på rätt sätt, det är därför det är så roligt att arrangera. Det finns en kille som säger att det är det roligaste han gjort under sommaren, han går bara och väntar på att få köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".