Många bränder på uppländska lantbruk

De allvarliga bränderna inom lantbruket i Uppland har ökat kraftigt i år. Hittills har lika många allvarliga bränder inträffat som under hela förra året.

Björn Björnsson från Lantbrukets brandkommitté tror att det kan finnas flera orsaker bakom bränderna:

- I år är det framförallt är det den tidiga våren som gjorde att många eldade i april fast det var majväder och det tillsammans med kraftig vind gjorde att många gräsbränder spred sig till byggnader, säger Björn Björnsson.

Värden för miljontals kronor kan förstöras när bönder av drabbas av bränder på sina lantbruk. Det händer att både lador och boningshus brinner upp. Och tidigare så har statistiken svängt ganska mycket upp och ned.

Men nu ser man en tydlig, kraftig ökning av bränder - och främst allvarliga, större bränder. Hittills i år har åtta stora bränder drabbat de uppländska bönderna. Det är lika många som under hela förra året.

Med en allvarlig brand menas en brand där värden över 200 000 kronor förstörts. Och det här kan få svåra ekonomiska följder för böndernas verksamhet.

Men vad kan man då göra för att skydda sig och för att förhindra bränder:

- Man bör ju tänka efter vilka risker man har på gården. I lantbruksbranchens kommité har vi rekommendationer med en checklista på vad man behöver gå igenom på sin gård, säger Björn Björnsson.

kontakta reportern

marta.hulth@sr.se

johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".