Uppsala kommuns mat billigast för äldre

Uppsala kommun har landets lägsta priser för maten på äldreboenden. Det visar en undersökning som Socialsstyrelsen har gjort.

På Nyby servicehus i Uppsala har Alf Karlsson och Nils-Erik Hertil precis avslutat sin lunch, dom är mycket nöjd med det låga priset.

-Jag tycker at det är så bra pris här så jag går gärna hit, det passar vår pension, säger Alf Karlsson.

Det är fullt på restaurangen i Nyby servicehus när Upplandsnytt besökte den, och dagens rätt ”falukorv ala Forsell” går hem bra bland dom boende. Precis som Nils-Erik Hertil och Alf Karlsson är dom flesta nöjda med maten och priset för den.

För att äta här eller något annat äldre boende i Uppsala får man betala 1230 kronor, lägst avgift i hela Sverige. Det är häften så dyrt mot länetsnittet på 2572 kr. Mest i länet får de äldre i Heby kommun betala med 2900 kr.

I slutet av 90-talet beslutade kommunfullmäktige om det sänkta priset för maten. Sedan dess har avgiften legat på den aktuella nivån.

Men det är inte säkert att kommunen fortsätter hålla de låga avgifterna, för Alliansen för Uppsala låter just nu utreda en framtida höjning för priset på maten. För att kunnna ta igen de miljoner som kommunen förlorar. Pengar som skulle kunna användas för att bygga fler äldreboenden i Uppsala. En höjning de närmaste åren kan alltså inte uteslutas.

-Ja, det kan man nog vänta sig, jag tror inte att vi ständigt kommer att ligga lägst i landet, säger Gustav von Essen ordförande för äldrenämnden i Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".