Dragon Gate-chef var informerad

Efter förra veckans lagstridiga eldning av byggavfall vid Dragon Gate i Älvkarleby så kommer det nu nya uppgifter om vad platschefen på bygget, Erland Ågren, egentligen kände till innan man eldade på platsen.

I tidigare Upplandsnytt menade Ågren att han inte hade någon aning om att de kinesiska byggarbetarna skulle elda upp avfallet och därför kunde han inte heller stoppa det. Men kommunens miljöinspektör Christina Petersson hade besökt Dragon Gate bara dagen före eldningen och pratat med Erland Ågren.

- Jag upplyste honom om vad som gällde, att man inte får bränna upp eller gräva ner avfall. Och han lyssnade och tog till sig.

Det här skedde alltså på måndagen i förra veckan. Muntlig och senare också skriftlig information till Erland Ågren om vad som gäller. Men redan dagen efter, dvs i tisdags, så hade arbetarna eldat upp avfallet, någon som alltså strider mot både miljölagen och avfallsförordningen.

- Det känns lite tråkigt att när man informerat och varit tydlig, att det inte har gått fram.

Under tisdagen polisanmälde kommunen ansvariga för bygget, och i den anmälan så går det att läsa att Erland Ågren, efter eldningen ringde upp miljöinspektören i onsdags för att fråga om de fick elda trä. Men även då fick Christina Petersson återigen förklara att ingenting överhuvudtaget fick eldas.

Tidigare kunde du höra i våra sändningar om hur miljöpartisten Ola Lindberg i Älvkarleby nu kräver att Erland Ågren ska avgå som platschef vid Dragon Gate:

- Den platschef som är tycker jag inte ha skött sina åtaganden, och då ska man avgå.

Men till det hade Erland Ågren idag ingen kommentar. Och om uppgifterna att han dagen innan eldningen fick information från kommunen om att det inte fick eldas, säger han själv så här:

- Hon informerade att man inte fick gräva ner avfall och det har man inte gjort. Jag har vidarebefodrat att vi ska transportera bort soporna.

- Du hänvisar till kulturkrockar, borde du inte ha varit tydligare och fört vidare att man inte fick elda?

- Jag har informerat om att soporna måste transporteras bort och ändå eldar de. Jag tycker jag har gjort det jag ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".