Läkemedelsrester i Mälaren

Rester av läkemedel har för tredje året i rad påträffats i Stockholms dricksvatten. Det tas ur Mälaren, där även Knivsta och Håbo kommun tar sitt dricksvatten.

Men VA-chefen Anna Blomlöf i Håbo kommun är inte oroad:

- Om det är så får vi titta på det, men det finns ingen anledning till oro för Björkfjärden håller en god kvalité, säger Anna Blomlöf.

Enligt Anna Blomlöf är Björkfjärden, där alltså Håbo kommun tar sitt dricksvatten, en av de renaste delarna av Mälaren.

Men runt Mälaren finns ett par miljoner hushåll vars avloppsvatten så småningom kommer ut i sjön och 90 procent av de läkemedel som kommer ut i vattendrag i Sverige kommer just från hushållen. Hans Holmström är utredningsingenjör med inriktning för reningsprocesser för avlopppsvatten i Uppsala. Han bekräftar att det finns läkemedel i det vatten som släpps ut i Mälaren.

- Ja det finns mycket små halter av ett antal aktiva substanser, säger Hans Holmström.

Och vad innebär det?

Det man är mest orolig för är antibiotikaresistensen och reproduktion hos fiskar, säger Hans Holmström.

Man vet inte hur det påverkar människor, men det är ytterst små mängder det rör sig om, berättar Hans Holmström. I våras startades ett stort forskningsprojekt där man ska ta reda på vilka ämnen som är de största miljöbovarna och även ta fram reningstekniker. Projektet är ett samarbete mellan flera institutioner där det forskas om vatten och det ska vara avslutat om fyra år. Och i Uppsala jobbar man också på andra sätt för att minska utsläppen.

- Vi har gått ut med info till allmänheten, om att inte spola ner i toan utan att man ska lämna in förbrukade läkemedel till apotek. Landstinget har nyligen tagit en handlingsplan där man försöker minimera överskottet av läkemedel och få läkarna att välja medel som är snälla mot miljön när det går ur medicinsk synvinkel, säger Hans Holmström.

kontakta reportern

marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista