Myggfritt på camping vid Dalälven

Den ovanligt myggfria sommaren gynnar campingplatserna. Färnebofjärdens camping på andra sidan länsgränsen mot Gävleborg har fler gäster än någonsin tack vare att det är så lite mygg.

Kerstin Molino som äger campingen är väldigt nöjd:

- Jag har inte sett en mygga i år, säger Kerstin Molino.

Mängden mygg i området runt Österfärnebo är i år mycket lägre än tidigare år. Detta beror på Dalälvens låga vattenstånd och att det är obefintligt med översvämningar längs med älven. Det har lett till att den aggresiva översvämmningsmyggan inte kläckts.

För Färnebofjärdens Camping har myggfriheten ytterligare en anledning - att dom i år har investerat i nya myggfångare. Myggfångaren är en liten maskin i grön plast som drivs av gasol och i vilken myggen fastnar.

- Då flyger myggen hit så sugs de in i den här påsen och så kommer de inte ut härifrån, säger Kerstin Molino.

En tablett koldioxid är det som lockar till sig myggen eftersom koldioxid finns i utandningsluften hos människor och däggdjur som är myggornas byten.

På Färnebofjärdens Camping är det den bästa sommaren hittills med det högsta besökar antalet sedan dom öppnade för sex år sedan. Kerstin Molino är mycket nöjd med den miljövänliga myggfångaren och framförallt med att den fungerar så bra.

- Man kan sitta i lugn och ro här nu man behöver inte fäkta med armarna, säger Kerstin Molino.

kontakta reportern

amanda.glans@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista