Bråk om taket på Uppsala station

Arbetet med att byta ut plåttaket på den kulturmärkta stationsbyggnaden i Uppsala har lett till en mindre konflikt mellan länsstyrelsen och statliga fastighetsbolaget Jernhusen, som äger stationshuset.

 I en skrivelse anser Jernhusen att Länsstyrelsens krav är ohemult.

Plåttaket på den k-märkta stationsbyggnaden i Uppsala har de senaste åren fått lagas ett flertal gånger. Jernhusen, som äger byggnaden, ansökte därför för en tid sedan om tillstånd till att få byta ut det. Länsstyrelsen gav tillstånd, men med vissa villkor.

I beslutet kräver Länsstyrelsen bland annat att de delar i den ursprungliga äldre taktäckningen från 1860-talet som går att återanvända skall renoveras och sättas tillbaka tillsammans med ny plåt. Thomas Brock, som är marknadsområdeschef på Jernhusen, håller inte med om att det är bästa lösningen och har nu överklagat Länsstyrelsens beslut.
- Vi tycker att det är orimligt med en användning av vissa delar av taket. Vi vill byta ut hela taket eftersom det har blivit utdömt av plåtslagare.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista