Allt fler cykelstölder

Antalet cykelstölder i länet har ökat kraftigt. Värst drabbat är Tierp där stölderna gått upp med hela 65%. Polisen i Tierp misstänker nu att organiserade ligor ligger bakom stölderna.

Bertil Danielssson är biträdande befäl på polisen i Tierp.
- Det man kan misstänka är att det är organiserat. Vi känner till problemet och jobbar mot det, säger han.

Det kan alltså handla om organiserade ligor som ligger bakom stölderna, problemet känns igen från Uppsala polisen där Christer Nordström är presstalesman.
- I några fall kan vi klart konstatera att det rör sig om organiserade stölder. Cyklar som sen görs om och säljs till oseriösa cykelhandlare, säger han.

Sedan 90-talet har cykelstölderna i länet sjunkit för varje år. Men i år kan man se en tydlig ökning, under årets två första kvartal, har de ökat med 32% jämnfört med samma period under förra året. Nästan 3000 cyklar stals under 2006.

Men ökningen kan bero på att det nu blivit enklare att anmäla stölderna, och att de som inte anmälde en cykelstöld förut gör det nu.
- Nu går det ju att anmäla via internet, säger Christer Nordström.

För att själv förekomma cykeltjuven rekommendar Bertil Danielsson att man tydligt märker cykeln med en utrustning som polisen gärna lånar ut. Christer Nordström har fler tips.
- Det bästa är att ha ett ordentligt cykellås, och att man låser fast dem i exempelvis cykelställ.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista