"Det behövs avstängning på livstid"

Nya dopningavslöjanden har gjorts i Tour de France och cykelsporten får allt sämre rykte, i alla fall som proffsidrott. Göran Mattson, från Uppsala cykelklubb som var tävlingledare för cykel-SM i i Uppsala i slutet av juni, är uppgiven:

- Man vet inte vad man ska säga, man känner sig lite resignerad, i alla fall internationellt. Men det måste bli strängare straff, flera års eller kanske livstids avstängning. Cyklisterna blir ju ledsna också, de vill tävla och göra så bra resultat som möjligt, men det kommer helt i skymundan av dopingen.

- Du var tävlingsledare under cykel-SM, hur sköttes dopingkontrollerna?

- Det var ju Riksidrottsförbundet som skötte, de dyker bara upp, vi har inga egna kontroller, men det gäller att ligga ett steg före.

- Hur påverkar det här rekryteringen till sporten?

- Det får negativa följder, kanske mycket bland föräldrarna, men så länge vi slipper doping inom Sverige, kan man hoppas att det inte påverkar så mycket, säger Göran Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista