Slutfikat i Östhammar?

Det fikas för mycket i Östhammars kommunhus. Det tycker fritidspolitikern Allan Kruukka som nu föreslår att de gemensamma fikarasterna ska tas bort.

Klockan är halv tio på torsdagsförmiddagen. Ett gäng tjänstemän lämnar fikarummet i kommunhuset i Östhammar och några nya kommer in, tar kaffe och sätter sig ute i solen.

- Jag tycker det är underbart med fikarast. Många gånger så sitter vi i våra arbetsrum och utför våra arbetsuppgifter. Och att fika kan ju vara ett sätt att prata jobb. Man kan prata strunt också och det är skönt ibland, säger Sirkka-Liisa Bergkvist.

- Jag brukar ha med mig min mobil på fikat, så folk kan ju få tag i mig ändå, säger Marianne Wennberg.

Den moderate fullmäktigesuppleanten Allan Kruukka tycker inte att fikarasterna är bra för kommunens tjänstemän. Han har därför föreslagit att de gemensamma fikarasterna ska tas bort.

- Det har inte att göra med kaffe eller raster. Det har att göra med tillgänglighet. Det är viktigt att kommunens tjänstemän och förtroendevalda är tillgängliga för sina medborgare så mycket som det går, säger Allan Kruukka.

- Den andra faktorn är effektivitet. Man blir effektivare om man inte har den här kollektiva typen av samling. Man ska ta sin rast när det passar i arbetet istället, fortsätter han.

Men matetnologen Rickard Tellström menar att gemensamma fikaraster på en arbetsplats är viktiga på flera sätt.

- Vi människor orkar jobba i en och en halv till två timmar. Sedan behöver vi bryta det för att komma tillbaks och fokusera igen, säger Rickard Tellström.

- Under fikarasten så skapas band mellan de anställda. Det skapas lojalitet och de anställda ställer upp för varandra, fortsätter han.

Nu är det upp till kommunfullmäktige att avgöra hur viktiga fikarasterna är och frågan kommer att diskuteras på ett möte i höst.

- Jag tycker att det är lite gammalmodigt att sitta och dricka kaffe ihop, säger avslutningsvis Allan Kruukka.

Kontakta reportern
Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista