Allt fler unga får jobb i länet

Det blir allt lättare för ungdomar att få jobb, jämför man juni i år med juni i förra året så har 300 fler i länet hittat arbete, och trenden verkar fortsätta. Ida Lundberg är 24 år och har jobb:

- Just nu i sommar, jag fick det eftersom jag gjort praktik där när jag studerade. Om man är utbildad till det jag är utbildad till så tror jag det ser ganska ljust ut, men annars tror jag det är svårt om man inte har utbildning.

På stan i Uppsala skiftar åsikterna om det är lätt eller svårt att få jobb för ungdomar, men trenden är tydlig. I juni var 1139 personer i åldrarna 18 till 24 arbetslösa i länet, och det är en minskning.

Eva Holmberg är strateg på Länsarbetsnämden i Uppsala län:

- Tittar man på ungdomar totalt sett så har arbetslösheten minskat väldigt mycket, med 32 procent om man jämför juni i år med juni förra året. Men sen är det som flera ungdomar säger, att har man ingen utbildning då kan det vara svårt. Då gäller det att vara väldigt flexibel. Vi får in rekordmycket jobb till arbetsförmedlingen.

- Nya regeringen lovade att det skulle blir fler jobb, är det det som märks eller handlar det om något annat?

- Det är så oerhört många faktorer som samverkar, men vi kan klart konstatera att vi har ett fantastiskt gott läge. Och i Uppsala har vi också möjligheten att pendla, dessutom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista