Sågbranden förmodligen anlagd

Ramsjö såg i Björklinge förstördes under torsdagsnatten i en brand. Larmet kom strax innan två och när räddningstjänsten kom fram var den över trettio meter långa såglängan helt övertänd.

Brandkåren fick i stället koncentrera sig på att rädda byggnader intill, bland annat ett förråd som innehöll stora mängder virke.
- Det var lågor på uppemot femton meter upp, och byggnaden var helt övertänd. Vi inriktade oss på att rädda en magasinsdel och de virkeshögar som finns runtomkring. Det säger Per lovéus som är styrkeledare vid Björklinge brandkår.

Varför det började brinna är oklart. Men polisens tekniker har sina teorier.
- Sågen har ju varit stängd i två veckor och det har inte varit någon människa här. Det är ju skillnad om den är i drift. I och med att allt varit avslaget en sån långt tid talar mycket för att det kan vara anlagt, säger Staffan Kjellström som är kriminaltekniker vid Uppsalapolisens tekniska rotel.

Fortfarande pågår eftersläckningsarbete, och när det är klart kommer polisen spärra av för teknisk undersökning. Harry Jansson är delägare i Ramsjö såg.
- Jag var uppe i min sportstuga i Idre, men en granne ringde inatt och väckte mig och berättade att sågen brann.

Vad betyder det här för er?
- Det är en förlust. Vi håller på att avveckla verksamheten, men problemet blir att vi inte kan förädla virket som vi ska sälja.

Hur stor skada har ni lidit?
- Runt 100-150 000 kronor.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista