"Rättsstaten uppluckras"

Nu kommer skarp kritik mot företaget Western Union, både från politiskt och juridiskt håll, efter att Upplandsnytt berättat om att företaget Western Union fryst Uppsalapoeten Mohammed Omars pengar, bara för att hans namn liknar kända terroristers.

Det var när Uppsalapoeten Mohammed Omar befann sig på semester i London som han blev hindrad att ta ut pengar ifrån överföringsbolaget Western Union. Företaget svarade att pengarna var frysta tills det att Mohammed Omar kontrollerats mot en sanktionslista ifrån USA, den så kallade OFAC-listan. I ett brev från Western Union förklarade företaget att man är skyldiga att kontrollera alla misstänkta namn mot OFAC-listan och att listan är: ”upprättad i internationellt samråd och gäller genom EU:s förordningar som lag i Sverige.” Men det är långt ifrån verkligheten enligt advokat Tomas Olsson från advokatfirman Silbersky:

- Uppgifterna i brevet om att de följer internationella regleringar och EU:s förordningarna som utgör lag, det är direkt felaktigt när det gäller OFAC-listan. Den utgör inte lag i något europeiskt land vad jag vet, i alla fall inte Sverige.

Det finns alltså inget stöd i den svenska lagen som säger att Western Union får använda OFAC-listan. Att dom ändå väljer att göra det ser Tomas Olsson som ett stort problem:

- Att använda det som instrument som påverkar människors rättigheter är ett stort avsteg från de krav på lagstiftning och den demokratiska rättsstat som vi levt i tidigare. Det är en uppluckring av rättsstaten som är väldigt oroväckande.

Mehmet Kaplan som sitter i riksdagens justitieutskott för Miljöpartiet och är presstalesman för Muslimska rådet, instämmer i kritiken:

- Sverige väljer att använda sig av dessa listor, och tillåter företag att hantera listorna på detta sätt. Det är svenska medborgare som kommer till skada, och det är fullständigt horribelt. Vi måste ha en god kamp mot organiserad terrorism, men inte på bekostnad av oskyldiga människor. Det handlar om rättssäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista