Flera fall av eldning har setts av vittnen

Efter förra veckans uppmärksammade eldning av byggavfall vid Dragon Gate i Älvkarleby, så vittnar nu ett flertal personer som hört av sig till Upplandsnytt om att det eldats avfall i flera veckor där, i strid mot lagen. En av dem som sett det med egna ögon är en kommuninvånare i Älvkarleby, som här vill vara anonym:

- En kamrat och jag som var där och tittade den tionde juli, och så var en stor hög upplagd med byggavfall, och så hällde de över vätska från en stor tjugoliters dunk, som vi förstod det var det diesel. Och så börjdae det ta sig lite grann.

Det här var alltså den 10:e juli, exakt en vecka innan den uppmärksammade eldningen i början av förra veckan. Och även en annan person vi pratat med berättar att han åkte förbi platsen fredagen den 6:e juli, nästan tre veckor sedan. Då såg han hur det brann från en stor hög med byggavfall bakom hotellet vid Dragon Gate. Och en tredje person som hört av sig till oss, berättar att hon åkt förbi flera gånger de senaste fyra veckorna, och vid minst tre tillfällen har hon sett hur det brunnit från avfallshögar, både framför och bakom hotellet. Samtliga dessa vittnesmål bekräftar alltså att det bränts avfall innan förra veckans uppmärksammade eldning som ledde till en polisanmälan från Älvkarleby kommun om miljöbrott.

Men Erland Ågren, platschefen på Dragon Gate menar att byggarbetarna eldat ris:

- Det är inga byggsopor eldade, kom och titta själv. De har ledat ris som ligger på baksidan som man inte ser från hotellet. De får komma hit och bevisa sin sak i sånt fall, jag se ingenting.

Han vill i övrigt inte vill kommentera uppgifterna utan hänvisar till polisutredningen som pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista