Åtal mot cannabisodlare

På förmiddagen idag åtalades de två män som suttit häktade en längre tid misstänkta för att ha odlat stora mängder cannabis i en fastighet på Storön söder om Älvkarleby.

- De är åtalade för grovt narkotikabrott. De har framställt och innehaft 14,5 kilo cannabis, säger åklagaren Gunilla Strömblad till Upplandsnytt.

Det var ett omfattande förundersökningmaterial som Uppsalapolisen släppte idag, samma dag som åtalet mot de två männen lämnades in till Uppsala tingsrätt.

”Knarkfabrik” i ladugården
I den drygt 400 sidor tjocka förundersökningen kan man se att polisen hade spanat en längre tid på den aktuella fastigheten, som ligger på Storön söder om Älvkarleby. Den 31 maj bestämde sig polisen för att slå till.

På den aktuella tomten finns ett bostadshus, två uthus samt en ladugård. Det var i ladugården som den omfattande odlingen av cannabis påträffades. Totalt har 14,5 kg cannabis beslagtagits. I bostadshuset intill hittades dessutom torkade cannabisblad i påsar, olika plantor och en bunt sedlar till ett värde av 35 000 kronor.

”Det var yrkesmässigt”
Av de bilder som medföljer förundersökningsprotokollet kan man tydligt se att det handlat om en storskalig framställning av narkotika. I ladugården hittade polisen avancerade värme- och ljusanordningar, bevattningssystem och fläktar.

- Jag påstår i stämningansökan att det är yrkesmässigt. Det var ganska avancerad framställning och inte några blomkrukor i en garderob, säger Gunilla Strömblad.

De undersökningar som polisen genomförde innan gripandena omfattade inte bara spaning på platsen utan också kontroll av elräkningar för fastigheten, då ovanligt höga elräkningar kan visa på att någonting odlas inomhus.

En av de misstänkta männen är 34 år och hemmahörande i Solna. Den andra mannen är 33 år och skriven i Tyresö.

Vad har männen sagt hittills?

- Den ene säger att han framställt cannabis och den andra säger att han inte är inblandad.

Vad kan det bli för straff?

- Minimum för grovt narkotikabrott är två års fängelse. Så nånstans mellan två och tio år bör det bli, säger Gunilla Strömblad.

Kontakta reportern
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista