Kritiserad läkare fick anställning på Akademiska sjukhuset

Trots att ett flertal klagomål från patienthåll riktades mot en läkare i Västerås fick han ändå anställning inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset. Mannen har nu stängts av från sin tjänst efter att ha dömts för kvinnofridskränkning. Bertil Jansson är chef inom psykiatrin i Uppsala.

- Jag fick information som gjorde att jag tyckte det var extra viktigt att vi tog referenser, men det hände aldrig. Man kände sig övertygad om att det var en bra person och vi behöver psykiater. Vi hade en referens som lät bra.

Ett flertal klagomål från både patienter och läkare riktades mot läkarens beteende som då arbetade inom psykiatrin i Västerås. Bland annat hade han inlett ett förhållande med en före detta patient och en utredning påbörjades.

Han blev avstängd från sitt arbete, men innan arbetsgivaren hann bli klar utredningen lämnade mannen frivilligt sin tjänst i Västerås och sökte då jobb inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mannen anställdes snabbt utan att man kontrollerade hans referenser.

Drygt ett halv år senare häktades han, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot sin dåvarande fru. Då stängdes han av av från sin tjänst inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset.

I maj dömdes läkaren av tingsrätten till sex månaders fängelse men har nu överklagat till hovrätten. Han är fortfarande avstängd. Bertil Jansson är mycket missnöjd med att man inte kontrollerade mannens referenser.

- Hos oss har man inte skött referenstagandet. Hade man skött referenstagandet, hade det kommit fram tydligt missnöje i Västmanland vilket kanske hade gjort att vi inte hade anställt mannen. Det gör mig missnöjd som chef.

Nadja Hatem
nadja.hatem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista