Predikant bakom misstänkt pyramidspel

En predikant från Uppsala som sägs ha kopplingar till Livets ord misstänks ligga bakom ett pyramidspel som kan ha lurat tusentals personer in i en oseriös försäljningsverksamhet. Enligt Upsala nya tidning är det många som lockats med i företaget, som känner sig lurade efter de förlorat stora summor på sina affärer med predikanten.

Och de som lurats får medhåll både av Konsumentverket och Lotteriinspektionen som menar att företagets metoder inte är seriösa. Uppsalapredikanten lockade till sig medarbetare genom att bland annat hålla stora säljmöten på hotell Royal Viking i Stockholm.

För att bli försäljare i företaget krävs en inträdesavgift på mellan 2 800 och 12 000 kronor. Försäljarna får sen tillgång till olika produkter att marknadsföra Och enligt företaget kan inkomsten bli så hög som 30 000 kronor om dagen.

Men verkligheten ser annorlunda ut. Flera försäljare säger till Upsala nya tidning att de har blivit lurade och beskriver verksamheten som ett pyramidspel. Det är svårt att sälja produkterna, och kunderna fick inte vad de hade betalat för. Dessutom gick det heller inte att sälja tillbaka sin andel i bolaget, säger en tidigare försäljare som nu har polisanmält företaget.

Enligt Upsala nya tidning har predikanten vissa kopplingar till Livets ord genom att han är medlem och genom att han har affärsanknytningar med Ulf Ekmans son Jonathan Ekman som är vd för Livets ord. Enligt Livets ord själva har mannen ingen framträdande roll inom församlingen förutom att han är medlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista