Inga ungdomar på hembygsgårdarna

Ungdomarna saknas på hembygdsgårdarna och på Håbos hembygdsförening säger man sig ha svårt att locka till sig de unga. I Håbo kommun bor 19 000 personer men hembygdsföreningen har bara 120 medlemmar och de unga har en felaktig bild av vad man gör i hembygdsföreningen.

- De tror att vi bara sysslar med gamla byggnader ute på landsbygden, men så är det inte, vi jobbar tillexempel också med förändringar i vårt samhälle idag. Vi försöker titta på var man ska bygga någonstans och var man kanske inte ska bygga någonstans och yttrar oss över planer och funderingar som Håbo kommun har på att exploatera området, så vi tittar både framåt och bakåt, säger Hans Söder, ordförande i Håbo Hembygdförening.

Vad har ni för aktiviteter som kan locka ungdomar?

- Vi håller tillexempel nu på en liten inventering i kommunen där vi letar upp gamla torp och torpgrunder och försöker hitta växter som vi kan flytta till en växtbank, alltså rädda växter. Jag tycker att det är spännande att kliva in i naturen och leta torpgrunder men jag vet inte om det är så häftigt för ungdomarna. De kommer ju inte till oss, och då får vi inte riktigt veta vad de skulle vilja göra, säger Hans Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista