Veterinärbristen värst under sommaren

Det råder brist på veterinärer i hela landet och på somrarna när man behöver tillsätta vikarier blir den stora bristen tydligare, det säger Johan Beck-Friis, informationschef på veterinärförbundet.

- Under sommartid är det brist på många ställen, att få vikarier men också att besätta vissa tjänster. Det går upp och ner, men det är snarare brist än överskott.

Idag finns det ungefär 2000 aktiva veterinärer. Men på Jordbruksverket, säger man att vissa distrikt är svårare än andra att tillsätta djurläkare på och att rekryteringsarbetet pågår kontinuerligt. 

Problemet blir större under somrarna när man dessutom måste tillsätta semestervikarier. Samtidigt har man på Jordbruksverket utfärdat riktlinjer från 2004 om att man kan täcka behovet av veterinärer om man antar 100 studenter varje år till veterinärutbildningen. För att tillgodose detta har man på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala valt att utöka antalet platser på utbildningen från 82 platser till 100. Uttökningen behövs, men framtiden är mycket osäker för veterinärerna, säger Johan Beck-Friis från Veterinärförbundet:

- När jag tittade nyss fanns det ett tjugotal lediga platser för distriktsveterinärer, så det finns ett behov att få ut fler veterinärer på fältet. Det här är en följd av hur arbetsmarknaden ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista