11 miljoner till forskning om hundgener

Uppsalaforskaren Kerstin Lindbladh-Toh har fått ett mycket prestigefyllt bidrag på sammanlagt 11 miljoner kronor för sin forskning om sjukdomsgener för hundar.

- Man tar ett steg i taget, det är roligt att det blivit så här, men det var inget som jag planerade från början. Det har bara rullat på.

De 11 miljonerna kommer från European Young Investigator Awards som populärt brukar kallas ”Lilla Nobelpriset”, och Kerstin Lindbladh-Toh är en av årets 20 kandidater som får detta betydelsefulla pris.

Hon har tidigare forskat om genetik i USA, och i juni började hon som gästprofessor på Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. Tack vare priset kan hon nu bygga upp sin egen forskargrupp vid universitetet. Hennes forskning går ut på att hitta sjukdomsgener hos hundar som sen jämförs med gener hos människor med samma sjukdom.

- Hundar är väldigt viktiga för att de får ungefär samma sjukdomar som vi, de får cancer, epilepsi, diabetes och så vidare. Eftersom det finns olika raser är det väldigt gynnsamt att leta sjukdomsgener där. Jag hoppas kunna leda till några bra cancergener och det skulle kunna ha stor betydelse för cancerbehandling hos både människor och hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista