Svenska Kyrkan i Prideparaden

I år kommer Svenska Kyrkan att ha en egen sektion som ska gå med i prideparaden genom Stockholm på lördag. En av initiativtagarna till det är Ann-Katrin Bosbach, lärare vid pastoralinstitutet i Uppsala.

- Vi behöver kanske höras mer och synas mer än vad vi gör. HBT-människor finns i hela samhället också i Svenska Kyrkan, säger Ann-Katrin Bosbach, lärare vid pastoralinstitutet i Uppsala.

Hon säger att de inom kyrkan som uttalats sig positivt eller negativt i HBT-frågor oftast inte är HBT-personer, men att det är dags att man börjar höras mer.

- Vi behöver visa oss och prata vi också, säger Bosbach.

Lena Brolin, präst i Svenska Kyrkan i Rosersberg söder om Märsta ska också gå i pridetåget på lördag och hon säger att de hittills enbart fått positiva reaktioner över beslutet att gå. Ett beslut som växt fram.

- Frågor vi ställde oss var var behöver vi synas och var vill vi synas och då var Pride ett självklart beslut. Sen har vi bollat det med ärkebiskopen och fått ett tydligt godkännande därifrån.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista