Kompetens saknas för att rädda kulturmiljöer

2 av 3 svenska kommuner saknar den kompetens som behövs för kulturmiljöfrågorna. Det visar en rapport ifrån Boverket. De flesta kommunerna i länet saknar tillräcklig kompetens för att ta hand om kulturmiljön. Bara i Uppsala är en antikvarie anställd. I Östhammar och andra kommuner får det här konsekvenser.

Rapportförfattaren från Boverket, antikvarien Otto Ryding är angelägen om att uppmärkamma frågan:

- Har man ingen som har uppdraget att tänka på det här så ser man inte problemen. Det som händer är ju att värderna fördärvas i onödan, säger Otto Ryding.

Det handlar om vilken kompetens som kommunerna har för kulturmiljön dvs säga allt påverkat av mänsklig hand, som äldre byggnader och miljöer. För jämfört med Europa har Sverige få äldre byggnader.

Det är kommunerna har det yttersta ansvaret för kulturmiljön genom Plan och Bygglagen, vid till exempel bygglov måste kommunen kontrollera att byggnader inte förstörs.

Att bevara kulturmiljön gör kommunen bäst genom en kommunantikvarie menar Boverket. I Uppsala län är det bara Uppsala kommun som har en sån här tjänst, i övriga kommuner har man valt att lösa det på andra sätt, ofta genom att fördela ansvaret på olika kontor, och genom samarbeten med Länstyrelsen och Länsmuseet. Ekonomin tillåter inte att de har en heltidstjänst som jobbar med kulturmiljöfrågor.

I Östhammars kommun har man en sån här lösning, men önskar att man hade en antikvarie, Susanna Segerholm jobbar på kulturkontoret i Östhammar:

-  Det är ju alltid så att de frågor som inte har en person som helt jobbar med dem riskerar att hamna mellan stolarna, säger Susanna Segerholm

Det har nyligen fått följder, då kommunen vill kulturmärka brännstålsugnarna i Österbybruk:

- Det skulle se annorlunda ut om vi hade en kommunantikvarie. Det skulle vara en person som skulle ha kunnat driva frågan. Nu drar det ut på tiden. För varje år som går, gör man inte de här åtgärderna som skulle behövas göras, säger Susanna Segerholm

Från Boverket har man förslag på hur man kan lösa problemet iframtiden, Otto Ryding igen:

- Antingen kan det ske genom att kommunerna för någon form av stöd eller så kan man ge ett stöd till länsstyrelserna så att de kan ta fram ett underlag till kommunerna, säger Otto Ryding.

kontakta reportern

johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista