Trängselskatt möjligt alternativ för (mp)

I dag återinfördes trängselavgifterna för bilar i Stockholms innerstad och den här gången är tanken att det ska vara en permanent lösning. Och det här är något som även Uppsala borde fundera på att införa, det säger miljöpartisten Niklas Malmberg:

- Uppsala har också problem med dålig luft, och klimatet påverkas också av vår stad. Det som miljöpariet för fram är alltid bättre kollektivtrafik, och det räcker inte med buss, vi vill ha spårburen trafik också.

- Vad har det funnits för tankar kring trängselskatt?

- Det kanske kan behövas, om vi vi inte kommer tillrätta med problemen på annat sätt.

Nikas Malmberg anger tre skäl till varför han tycker att trängselskatter bör övervägas i Uppsala. Det handlar om att minska just trängseln, få bort luftföroreningsproblemen och dessutom minska koldioxidutsläppen som påverkar miljön. Kan man inte komma till rätta med det så tycker Niklas Malmberg att trängselavgift kan vara en lösning även i Uppsala, något som moderaternas Cecila Forss bestämt avvisar.

- Vi tror inte på att förbjuda trafiken är det rätta, många kör i stan långa sträckor som de itne behöver, de letar efter parkeringsplatser i centrum, och tar bilen fast det inte behöver. Vi vill göra det lättare att ta sig till och från och att man ska kunna hitta andra vägar om man inte ska hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista