Bålstaföräldrar kritiska till Skolverket

Nu har det gått sex månader sedan en föräldragrupp anmälde Gransäterskolan i Bålsta till Skolverket, eftersom de menade att skolan hade stora brister och att inget gjordes åt det. Det har vi tidigare berättat om i Upplandsnytt. Men fortfarande har ingen utredning påbörjats, och om fyra veckor börjar skolan igen.

Ylva Enarsson är en av de föräldrar som anmälde skolan:

- Jag kan förstå att det kan ta tid och kanske att det finns andra ärenden som kanske prioriteras, men det som man blir upprörd över är att Skolverket inte ens kan säga när de ska börja utreda, om ett år eller tio år. Och det här rör 300 barn och deras utbildningen som är grunden till framtiden.

Gransäterskolan har kritiserats under flera år. 2004 gjorde Skolverket en inspektion som visade på flera brister, och också Arbetsmiljöverket har krävt en utredning av miljön. Och i februari så anmälde alltså några föräldrar skolan till Skolverket, rörande miljön för runt 300 elever i förskoleklassen till femteklass, eftersom de menade att ingenting har hänt, trots att bristerna påtalats.

Föräldrarna menar bland annat att de stora neddragningar som gjorts gör att eleverna har alldeles för lite personal och att miljön är dålig, enligt Ylva Enarsson har det på föräldramöten diskuterats hörselskydd till elverna. För de yngre finns det inga skolor i närheten som kan vara ett alternativ, men enligt Ylva Enarsson har flera familjer med äldre barn tagit dem ur skolan eller lämnat kommunen för att ge barnen en bättre skola.

- Ja, från fyran och uppåt så vet jag flera som har flyttat sina barn och skrivit in dem på skolor i Märsta och Jakobsberg i närliggande kommuner, och så är det andra som flyttat helt från kommunen.

- På grund av skolan?

- Ja, delvis. Det har varit en avgörande faktor.

Och om det i fortsättningen fortfarande inte händer något kan det blir drastiska åtgärder:

- Vissa har tyckt att man ska gå ut i vild strejk, men vi har tyckt att man ska göra det på ett rätt och demokratiskt sätt, men man börjar ju fundera på vad man har för alternativ när ingenting händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista