Lättare att planka med sms-biljetter

Sedan ett par månader tillbaka är det möjligt att köpa en biljett till UL:s bussar via SMS. Och trots att försäljningen gått bra så har även fusket blivit mer utbrett. Många åker med falska biljetter och en man från Uppsala som själv plankar menar att det rent av blivit lättare att fuska med det nya systemet:

- Det har ju snarare underlättat, än att du kliver på bakifrån eller viftar med en biljett. Det är klart en fördel att göra ett sms själv.

Det var i början av juni som Upplands Lokaltrafik införde möjligheten att köpa sin bussbiljett via ett sms. Och tjänsten har gått bra, mer än 57 000 sms-biljetter har sålts sedan införandet. Men samtidigt har alltså bedrägerierna ökat. Flera personer som Upplandsnytt varit i kontakt med, bekräftar bilden av att många reser med falska sms:

- Det finns alla möjliga varianter, du kan ju skriva ett vanligt sms som du inte skickar iväg. Busschaufförerna har så bråttom att de inte hinner kolla ordentligt, så länge det ser ut som ett riktigt sms.

Och under sommaren har det dessutom saknats särskilda biljettkontrollanter på bussarna vilket underlättat för gratisåkarna.

- Är det inte märkligt att ni tar bort kontrollanterna samtidigt som ni inför ett nytt system?

- Vi hade kontrollanter i början som skulle hjälpa människor till rätta. Erfarenheten från andra städer visar att det inte är ett större problem med fusk, däremot har det skrivits en del om att det är det i Stockholm.

Sture Jonsson, informationschef på UL, säger att man inte känner till att sms-fusket skulle vara något stort problem, men biljettkontrollanterna kommer tillbaka i höst och då kommer det att läggas mer fokus på just sms. Samtidigt finns det exempel på där tekniken strulat och resenärer som betalat fått fel meddelande i telefonen, men enligt Sture Jonsson så finns det ingen risk för att tekniska missöden ska blandas ihop med plankning:

- Det finns inga erfarenheter från andra områden som tillämpar samma teknik och vi har inte sett det här heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista