Låga grundvattennivåer i Uppland

Det råder för närvarande extrema skillnader i grundvattennivåer runtom i landet. Här i Uppland är nivåerna under de normala och på vissa platser bör man därför vara försiktig med sitt vattenanvändade. Göran Risberg är chef på enheten för hydrogeologi vid Sveriges geologiska undersökning i Uppsala:

- Man kan säga att riskerna är alltid större i områden där man har enskild vattenförsörjning nära kusten, eller  i områden där det är många som tar ut vatten på samma ställe.

Den här sommaren är vattennivåerna väldigt olika på olika håll i landet. Och enligt Göran Risberg är det ovanligt med så stora skillnader:

- Vi har en extrem situation med översvämmningar söderut och väldigt låga nivåer norrut. Det hänger helt ihop med nederbörden. Det här har vi inte upplevt så mycket tidigare, det kanske är tioårs-värden när vi har så stora olikheter.

Här i Uppland är vattennivåerna under de normala just nu - och det finns flera orsaker till det:

- Vi har ju haft en relativt regnfattig sommar i de här delarna av Sverige. Så var det en tidig snösmältning så vattenmagasinen fylldes på tidigare och började också sjunka tidigare än vanligt. Får vi en normal augusti kommer de att sjunka ännu mer, och inte öka förren i augusti igen. Så har man låga nivåer nu är det läge att vara försiktig.

Så även om det inte råder någon direkt kris med vattennivåerna i vårt område, bör man alltså ändå tänka på hur man använder grundvattnet:

- När det gäller vatten gäller det alltid att vara försiktig, speciellt om man har en bergsborrad brunn nära kusten. Har man en egenborrad brunn kan man titta ner och se hur nivån ligger, så hinner man också vidta åtgärder i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista