"Salixodlare har tröttnat på alla problemen"

I Sverige satsas stora pengar på att omvandla åkermark till energiskog - nyligen beviljade Energimyndigheten över 20 miljoner kronor för att förbättra trädet salix som biobränsle.

Det går inte så bra för dom svenska salixodlingarna. Dom senaste tio åren har arealen med nyplanteringar sjunkit dramatiskt - från 2000 hektar på mitten av 90-talet till dom 300 hektar som planteras i år.

Ulf Granhall, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, säger att det beror på att salixodlarna har tröttnat på alla problem med träden.

- Det har ju till exempel sagts, och säkert är det den informationen dom får, att en energiskog ska hålla i tjugo år. I realiteten visar det sig att odlingarna är slut efter andra skörd, alltså efter åtta år. Det gör att många odlare lägger av sedan, säger Ulf Granhall.

Problemet är bakterier, säger Ulf Granhall. När träden är försvagade, som vid frost, så angriper bakterierna träden och i värsta fall dör dom. Ofta är problemet att odlarna inte vet hur de ska plantera och sköta salix på bästa sätt - och tröttnar sedan när det går dåligt. Och informationen om hur träden ska skötas tycker han försäljaren ska stå för.

Försäljaren - som i salixens fall med all sannorlikhet är Lantmännen Agroenergi, företaget som i princip är ensamma på den svenska marknaden för salixförsäljning.

Men där håller man inte med om att informationen om hur man ska sköta salixodlingarna är för dålig.

Stig Larsson på Agroenergi säger att den nedåtgående trenden för arealen av nyplanterad salix istället beror på jordbrukspolitiken - energiskogsodling måste prioriteras före spannmålsproduktion, annars väljer odlarna hellre spannmål för att det är det dom känner till och är trygga med:

- Det har att göra med priser, vad man får för betalning, och vilka möjliga bidrag man kan få. Man tar inte ett sådant steg, som är så pass stort rent praktiskt, om det inte är en riktigt bra förtjänst, säger Stig Larsson.

kontakta reportern

gabriella.björk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista