Misstänkta narkotikaodlare inför rätta

I dag hölls rättegång mot de två män i 30-årsåldern som står åtalade för grovt narkotikabrott. Den ene mannen erkänner narktikabrott av normalgraden, medan den andre helt förnekar inblandning i odlingen.

- Jag har inte vetat vad han har hållit på med, säger 32-åringen som är en av de misstänkta, men som förnekar inblandning i odlingen.

Han är kompis med den andre misstänkte och det är 32-åringens mamma som äger fastigheten på Storön sydväst om Älvkarleby, där man alltså hittade odlingen. Polisen gjorde ett tillslag den 31 maj och beslagtog då ungefär 14 kg cannabis. Man grep 34-åringen på plats och han har också erkänt brott.

Hemma hos 32-åringen som bor i stockholmstrakten fann polisen fann en mindre mängd cannabis samt fröpåsar av samma växt till ett värde av cirka 6000 kronor. Han förnekar dock inblandning i odlingen, därför tryckte åklagaren istället på mycket tät telefonkontakt mellan de båda misstänkta och höga elräkningar. 34-åringen, som erkänt brott, har vistats i huset under fyra års tid, men säger att han aldrig betalat några fasta kostnader.

Enligt åklagaren är det alltså 32-åringen och hans mamma som stått för räkningarna, men han hävdar bestämt att räkningarna lämnats över till 34-åringen.

34-åringen förnekar i sin tur att han skulle ha fått några räkningar. Frågan om vem som i slutändan har betalat räkningarna är alltså olöst.

Då det finns kvitton på en dryg halv miljon och elräkningar som är ungefär lika höga, spekulerar 32-åringens advokat Stefan Wallin så här kring 34-åringens nekande:

- Skulle han medge att han betalt elräkningar skulle han medge inkomstbringande verksamhet, säger Stefan Wallin.

32-åringens advokat menar alltså att 34-åringen ensam är skyldig. Därför yrkade han på att åtalet mot 32-åringen ogillas. Advokaten för 34-åringen som erkänt yrkade på max tre års fängelse medan åklagaren tyckte att de båda bör få fem års fängelse.

De båda misstänkta männen kvarblir i häktet tills domen faller.

kontakta reportern

marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista