Sjukvården ger friska blodgivare nobben

Trots den rådande blodbristen är det långt ifrån alla som får ge blod. För att vara en lämplig blodgivare krävs det att man uppfyller en rad kriterier och en som inte anses vara en tillräckligt bra blodgivare är Claudia Jimenez Guala från Uppsala eftersom hon flyttade från Chile till Sverige som sjuåring.

- Att man inte ville ha mitt blod kändes väldigt kränkande, jag är en frisk människa som vet att jag har bra blod med bra värden som jag kan ge till alla och så får jag inte göra det, säger Claudia Jimenez Guala.

För att kunna ge blod måste man vara helt frisk och ha bra blodvärden Å man får inte ge blod om man tillexempel har HIV eller hepatit C. Man får heller inte bli blodgivare om man har haft malaria någon gång eller om det finns risk att man har chagassjukdom som orsakas av en parasit och som framförallt hittas i Central och Sydamerika. Därför får personer som vistats i Sydamerika i mer än tre år i dagsläget inte bli blodgivare i Sverige, någonting som Claudia Jimenez Guala fick veta när hon ville bli blodgivare.

Men Socialstyrelsens riktlinjer om vilka som får ge blod kan vara lite för allmänt hållna när det gäller folk från Sydamerika, det säger Anders Tegnell, enhetschef på Smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

- Är det här en stor grupp där är det väldigt många personer som utesluts just på grund av att de bott ett antal år i Sydamerika, så får vi har en diskussion med blodcentralen om hur de kan vara lite mer specifika om vilka som flyttat hit från latinamerika som kan bära på den här sjukdomen, säger Anders Tegnell.

Det finns ännu inga tester för Chagas sjukdom i Sverige men det är på gång säger Barbro Persson, läkare på blodcentralen i Uppsala.

-  Vi välkomnar verkligen ett sånt test för vi vill ju naturligtvis att alla friska människor ska bli blodgivare, säger Barbro Persson.

kontakta reportern

nadja.hatem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista