Åtal för bedrägeri med extremt dyra viner

Nu åtalas flera personer i Uppsala som varit inblandade i ett bedrägeri av den mer ovanliga sorten. Det handlar om ett man som misstänks ha beställt ett inbrott i sitt hus, för att sen kräva pengar från sitt försäkringsbolag för detta.

Det rör sig om riktigt stora summor. Mannen som bodde i villan hade begärt 800 000 kronor i ersättning från sitt försäkringsbolag. Det som enligt åtalet hade stulits var bland annat en del teknisk utrustning, men framförallt rörde det sig om en stor mängd flaskor med mycket dyra viner. Tjuvarna fick med sig flaskor värda bortemot 20 till 30 000 kronor. Till en början befarade polisen att det verkligen rörde sig om ett verkligt inbrott. Men i samband med de tekniska undersökningarna började en del underligheter att dyka upp. Bland visste tjuvarna exakt var larmet fanns och kunde väldigt snabbt avaktivera det.

- Här måste inbrottstjuvarna ha vissa kunskaper om, var står det här godset, hur tar man sig fram vad åstadkommer man för skador för att det här ska se ut som ett riktigt inbrott, säger Christer Nordström polisens presstalesman.

Mannen i huset och de fyra som genomförde inbrottet hade enligt åtalet på något sätt kontakt med varandra. Men nu har de alltså åtalats och misstänks för försök till grovt bedrägeri och medhjälp till försök till grovt bedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista