Register över djurplågare på väg

I höst kommer ett centralt register över personer som belagts med djurförbud. Det har jordbruksministern lovat. Och länsveterinär Henrik Ericsson i Uppsala län har väntat länge på det här:

- Man hoppas ju att blir av nu, det har ju diskuterats fram och tillbaka, och har fallit på personuppgiftslagen tidigare.

Frågan om ett nationellt register för alla med djurförbud har diskuterats i sådär en 25-års tid. Problemet har varit att den som får djurförbud i en kommun kan flytta till en annan kommun och på så sätt behålla sina djur, eftersom ingen där vet om det tidigare förbudet. Men nu ska det alltså bli ändring på det. Länsveterinär Henrik Ericsson igen:

- Det kommer ju innebära att man får en bättre kontroll över de personer som har djurförbud, så i slutändan innebär det en förbättring för djurskyddet.

Men det kommer ändå finnas en möjlighet att komma undan förbudet:

- Kryphålet är ju att man skriver djuren på nån annan. Så då måste tillsynen ske ordenligt av kommunerna, så man kan belägga att det fortfarande är den med djurförbud som sköter djuren även om någon annan står som ägare.

I Uppsala län varierar antalet djurförbud per år, men det brukar vara fem till tio fall om året. Beslut om djurförbud fattas av länsstyrelsen och sen är det kommunerna som ansvarar för tillsyn och uppföljning. Länsstyrelsen har nyligen avslutat ett projekt som handlade om hur kommunerna klarar av uppföljningen:

- Det skiljer sig väldigt mycket åt även inom länet. I Enköping var det många som hade djurförbud men som bröt emot det, mer än hälften. I exempelvis Älvkarleby var det inte nån som bröt mot djurförbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista