Vargen mer oskyldig än skyldig

Hittills i år har det gjorts elva anmälningar om vargangrepp mot husdjur i Uppland, men vid en närmare granskning visar det sig att vargen är oskyldig i åtminstone åtta av dessa fall.

- I de flesta fallen hade de döda djuren inte blivit angripna av något rovdjur överhuvudtaget. De var självdöda eller sjuka eller skadade på annat sätt. Däremot hade några av dem blivit ätna på av rävar och korpar och andra fåglar, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala län.

Myndigheter och forskare har granskat de elva fall i Uppland där djurägare anmält att deras tamdjur blivit attackerade av varg. Och det har alltså visat sig att det i minst åtta av dessa inte handlar om något vargangrepp. Johan Månsson är dock inte förvånad över att man som djurägare gör det antagandet.

- Det är oerhört svårt att egentligen veta vad som har hänt när man hittar ett djur som är dött och delvis uppätet. Nu när vargen är tillbaks här i vår miljö kan det ju vara lätt att tro att de är skyldiga.

Johan Månsson tror även att vargens dåliga rykte kan vara en orsak till att många förutsätter att det är den som gör sig skyldig till tamdjurens död.

- Vargen har ju varit svartmålad på det viset i många hundra år och fortfarande är det ju så i vissa kretsar.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista