Bästa sanden för beachvolleyboll

Nästa vecka inleds PAF Open i Mariehamn. När världens 300 bästa beachvolleybollspelare kommer till Åland måste de ha bra planer att spela på - och sanden har arrangörerna hittat i Roslagen.

Det är företaget Rimbo jord som i det stora grustaget vid Ledinge mellan Finsta och Riala, har utvecklat en unik tvättanläggning för sand. Här matar man in råsand och i olika vattenbad sorterar centrifugalkraften fram sandkorn i olika fina fraktioner. Lera och silt, den allra finaste jordsorten, tvättas bort. 

Sanden för beachvolleyboll ställer speciella krav, menar marknadschef Tomas Andersson vid Rimbo jord

- Då måste man ha tvättat bort det allra finaste i sandhögen så att det bland annat dränerar vatten och att den inte packar sig. Och så att man får ett bra grepp för att kunna smasha.

I veckan har 1 500 ton sand skeppats till Mariehamn. Det var en dryg månad sedan den åländska arrangören kontaktade företaget.

- De letade lite överallt efter en bra sand som skulle duga och kontaktade oss. Efter att ha tittat på vår sand och skickat den på analys till Kanada, insåg vi båda att den här sanden var ju alldeles utmärkt att spela just beachvolleyboll på, säger Tomas Andersson.

Tävlingarna pågår den 14 till 19 augusti och kommer att sändas bland annat i SVT.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista