Fler KRAV-bönder

Allt fler lantbrukare väljer att ansluta sig till KRAV som har sitt huvudkontor i Uppsala. Orsaken till att allt fler vill certifiera sig verkar vara nya EU-regler som gör att bönderna får minskat bidrag om dom inte är anslutna till KRAV.

-tidigare har det inte funnits någon efterfrågan men nu har det blivit ett väldigt uppsving, så då har dom gått ut och raggat fler bönder, säger lantbrukare Urban Holmquist som är en av dom som i år har KRAV-certifierat sig.

600 lantbrukare har i år valt att KRAV-certifiera sig. Tidigare år har det bara varit mellan 200 och 300 bönder.

Dom nya EU-lagarna gör att en lantbrukare utan KRAV-certifiat bara får 75% av det ursprungliga EU-stödet. Efter 2009 får man bara 50 % av stödet om man inte är KRAV-bonde. Det är dom nya lagarna som gör att fler ansluter sig.

-Dels beror det på dom nya reglerna, dels beror det på de nya efterfrågan på ekologisk kött och spannmål, säger  Eva-Lena Rådberg på Aranea Certifiering som utfärdar KRAV-certifieringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista