Neppar SM i Ekoln

Just nu pågår Neppar SM, det vill säga segling med neptunkryssare, i Uppsala. 29 båtar seglar i Ekoln och elva av sällskapen är från vårt län. Ingemar Nilsson är pressombud på Uppsala segelsällskap.

- Ja, vi är ute på sjön här och de har försökt göra en start. Men det är väldigt dålig vind.

Neppar SM har pågått sen i onsdags. Det är Uppsala Segelsällskap som är värdar för årets SM, något de tycker är extra kul i år när klubben firar 100 år. Neptunkryssaren konstruerades nämligen av uppsalabon och klubbmedlemmen Lage Eklund år 1938.

- Båten blev väldigt snabbt populär utefter hela ostkusten. Redan 1942 började man segla i SM-status. Det har alltid funnits neptunkryssare i Uppsala och de som har varit med har varit väldigt bra.

Men i år verkar det inte som att uppsalaseglarna kommer vinna. De som ligger bäst till av dem just nu är Oskar Röös och Mats Rimmö från Ekolns segelklubb, som ligger på en tredje plats. Ingemar Nilsson tror att årets seger istället går till huvudstaden.

- Det är en seglare från Ängby båtklubb i Stockholm, som heter Göran Haglund. Han leder och han tar nog hem det här, som det ser ut.

Den som vill kolla på tävlande neptunkryssare har möjlighet till det i dag, som är sista tävlingsdagen. Båtarna ligger precis utanför Skarholmen. Sista starten blir senast klockan 15.30.

 

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista