Oseriösa företag riskerar dryga avgifter

Telemarketingföretag som flyttar utomlands för att försöka komma undan Nix-registret riskerar att bli stämda och få betala avgifter på uppemot 5 miljoner kronor.

Till Nix Telefon ansluter sig kunder som vill slippa samtal från olika telefonförsäljare och Nix har nu problem med oseriösa företag.

-folk som har sagt ifrån ska inte bli uppringda, det är tydligt enligt lagen, säger Cecilia Hurtig, jurist på konsumentverket:

Även om man på Nix Telefon är väl medvetna om hur lagen ser ut, så kan man inte direkt bli av med telefonförsäljarna som ringer Nix-registrerade kunder. Men om de får in många anmälningar går ärendet vidare.

Från och med förra året så trädde en ny EU-förordning i kraft. Och den gör det möjligt för konsumentverket att vända sig till utländska motsvarigheter till det svenska konsumentverket, och genom dem få stopp på företag som överträder lagstiftningen.

Eftersom marknadsföringslagen bygger på direktiv från Europarätten som gäller i hela EU så kan myndigheter från olika länder nu enkelt samarbeta. Konsumentverket kan dels begära att en utländsk myndighet ska gripa in, begära information från dem, eller skicka ut varningar, till exempel om oseriösa telefonförsäljare.

Konsekvenserna för de telemarketingföretag som inte respekterar Nix-registrerade kunder kan bli stora. Konsumentombudsmannen kan förbjuda marknadsföringen hos företaget, företaget kan förläggas med vite på uppemot en halv miljon kronor, eller som värst kan det bli tal om en marknadsföringsavgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista