Många drabbas av bedrägerier

Internetbedrägerier, bluff-fakturor eller överraskande mobilsamtal. Bedragarnas sätt att lura folk på pengar är många och det förändras hela tiden. Det säger Anders Byvall, chef på Uppsalapolisens ekorotel.
 - Vi är beredda på att det kan komma olika sorts nya upplägg av bedrägerier.

- En trend som hållit i sig är internetbedrägerier. Man säljer saker på internet och som gärningsman får man in pengar för en vara som man aldrig skickar.

Bluffmakarnas knep för att tjäna pengar är i ständig förändring. För några år sedan duggade blufffakturorna tätt, sen kom kontokortsbedrägerierna och lurendrejeri över internet. Anders Byvall säger att bluffakturor fortfarande förekommer i ganska stor omfattning, men att det inte är det största problemet här i länet:

- Just för tillfället har vi inte så många, men de finns - det kommer någon då och då.

Det är inte heller speciellt länge sedan många blev uppringda och fick höra att dom vunnit resor, vilket även det var ett sätt att fösöka lura till sig pengar, och nu verkar det som att telefonbedrägerierna är på gång igen. Lisa Nilsson från Uppsala fick för några dagar sedan ett märkligt samtal:

- Det var någon som sa att hon var från ett försäkringsbolag, och så sa hon att ”kan vi få ditt kontonummer så sätter vi in pengar”.

Får man ett samtal liknande det Lisa Nilsson fick så ska man dra öronen åt sig säger Anders Byvall:

- Fundera över varför ringer de här till mig, har jag något som jag ska få utbetalt, varför ska jag lämna ut mitt kontonummer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista