WWF kritiserar bönderna för miljöproblem

Världsnaturfonden kritiserar bönderna för att bidra till övergödningen av Östersjön. Enligt föreningen är det näringsämnen i gödsel som läcker ut i bland annat Mälaren, och som resulterar i svår algblomning i Östersjön.

Lasse Gustafsson är generalsekretare i Världsnaturfonden:

- Östersjön är en av väldens mest unika havsområden, klassad av FN som en av de tio mest känsliga havsmiljöerna i världen. Och då finns det anledning att titta på alla aspekter till miljöproblematiken, och det värsta är övergödningen och jordbrukssektorn är det största bekymret.

Värlsnaturfonden vill med sin senaste satsning för att rädda Östersjön att Sveriges bönder ansluter sig till LRF’s rådgivningsprogram Greppa Näringen.

I Greppa Näringen går en vattenexpert ut på varje gård och tittar på hur näringsläckaget är på varje gård och kommer med förslag till åtgärder.

Sture Johansson är ordförande i LRF Region mälardalen, och han tycker kritiken är obefogad:

- De flesta har inget näringsläckage av fosfor, och vad det gäller kvävegödsling så har det gjorts otroligt mycket investeringar och åtgärder. Vi samlas nu och blir förbannade på en organisation somvi trodde jobbade för oss. Man känner sig påhoppad som egen företagere och bonde.

Lasse Gustafsson igen:

- Att bönderna har nått kvävemålet i Sverige det är sant, men produktionen har nu flyttat till Danmark så för Östersjön har det ingen betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista