Förslag om färre universitet oroar inte

I framtiden kan det komma bli färre universitet i Sverige, det efter Högskoleverkets nye chef Anders Flodströms förslag om att slå samman de 14 statliga universitet till fem stycken. Rektor Anders Hallberg på Uppsala Universitet ser förslaget mer som ett utspel.

- Vi välkomnar diskussionen, men huruvida man ska krympa antalet ner till fem, det är svårt att uttala sig om nu. Jag ser hans förslag mer som ett utspel. Så jag tror inte vi påverkas nämnvärt, om man fick för sig att göra ett Mälardals- universitet så kommer vi påverkas, men jag ser ingen direkt hotbild.

Högskoleverkets nye chef Anders Flodström föreslår idag att man bör minska antalet statliga universitet i Sverige från fjorton till fem stycken med motiveringen att svensk spetsforskning skulle stå då sig bättre i den internationella konkurrensen. Men förslaget är bara ett sätt för Flodström att presentera sig och är i sig inte så radikalt, det säger Louise Callenberg, ordförande för Uppsala Studentkår:

- Det är ett sätt för honom att presentera sig som någon som vill driva en förändringslinje. Det som är radikalt är väl att man vill knyta samman alla universitets ledningstruktur. Jag har svårt att se hur det skulle fungera i Mälardalen, det funkar kanske på pappret, men inte i verkligheten, det tror jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista